Honungsglaserad kyckling med varm sallad
Som du kommer att märka har jag mina absoluta favoriter när det gäller matlagning. Lättcréme fraiche är en och olivolja med citronsmak en annan. Den senare lyfter vilken vanlig basicsallad som helst och är suverän när man steker lax eller annan fisk. Här har jag gjort en riktigt billig maträtt som är klockren när kassan börjar sina. Salladen går att blanda upp med pasta, potatis eller quinoa om man vill ha lite kolhydrater. Vill man ha lite extra lyx eller tycker att maten känns torr kan man snabbt slänga ihop en kall sås genom att röra ihop lättcréme fraiche med salt och peppar. Eller varför inte en gucamole? Personligen tycker jag dock att sås faktiskt är överflödigt, trots att jag är såsfanatiker, men salladen gör ett riktigt bra jobb på egen hand.
Honungsglaserad kyckling
- kycklingfiléer
- honung
- chilipeppar
- salt och peppar
Gör så här: Krydda kycklingfilén med salt, peppar och lite chili, dela i halvor för kortare stektid. Bred på honung och stek.
Varm sallad
- rödbetor
- broccoli
- haricot verts
- citronolivolja
- vitvinsvinäger
- (färsk basilika)
- salt och peppar
Gör så här: Skala rödbetirna och dela i mindre delar. Koka i vatten med salt. Släng i broccoli och haricot verts när rödbetorna börjar bli tuggvänliga (tar ca 15 minuter, beroende på hur stora rödbetsbitarna är och om du använder färsk broccoli som tar längre tid att koka). Häll av vattnet och slå upp i en skål. Slå på citronolivolja, vitvinsvinäger och krydda med salt och peppar. (Klipp ev. färsk basilika över.)
Smaklig spis!
Medelhavskyckling
Medelhavskyckling med potatishalvor i ugn samt såser och röror:
Okej, här är ett av mina favoritbjudrecept när jag känner att jag har lite mer pengar på fickan.
Som du snart kommer att upptäcka har jag en liten sås- och tillbehörsorgie i slutet. Själv är jag en riktig sucker för såser. Det ska gärna finnas flera som man kan kombinera, kalla och varma i en salig blandning. Det tycker jag för övrigt gäller mat i allmänhet - varmt ska kombineras med kallt, mjukt med hårt eller krispigt, mastigt och gräddigt med fräscht. Någon form av sallad är ett måste.
Och glöm inte att maten ska smaka i hela munnen!
Medelhavskyckling:
- kycklingfiléer
- feta ost
- svarta oliver
- (soltorkade tomater om pengar finns)
- salt, peppar
- chili eller cayennepeppar
- basilika, oregano
Hacka oliverna och de soltorkade tomaterna. Rör ihop med feta osten och krydda. Salta och peppra kycklingen.. Krydda med chili eller cayenne om du vill ha den lite mer spicy. Snitta kycklingen på längden och tryck i så mycket av röran du kan. Ställ in i ugnen på 200 grader i minst 40 min.
Tillbehör:
- potatis
- grovt salt
- timjan
- olivolja
Dela potatisen på längden och lägg på en plåt. Pensla på olja. Strö över timjan och salt. Sätt in i ugnen (200 grader) strax efter kycklingen (tiden beror givetvis på storleken på potatisen, men räkna uppskattningvis med minst en halvtimme). Om du kör både kycklingen och potatisen i ugnen samtidigt, glöm inte att byta plats på dem så att båda får färg.
Basic kall sås:
- lättcréme fraiche
- salt, peppar och paprikapulver
- (ev ajvar relish)
Ljummen tomatsås:
- krossade tomater
- vitlök
- (ev lök)
- olivolja
- tomatpuré (och/eller ketchup)
- grönsaksbuljong
- chili
- socker
- kanel
- basilika, oregano och timjan ( eller det som känns bra)
Guacamole:
- avocado
- lättcréme fraiche
- (vitlök)
- pressad citron
- salt, peppar
Snabbtapenade:
- gröna och svarta oliver, urkärnade (billiga varianter funkar utmärkt)
- (vitlök)
- olivolja
- peppar
Smaklig spis!
Hittepå-premiär
Fröken Ågrens Hittepå!
Kort fattat är det middagstips som jag själv har hittat på (och givetvis ätit).
Så varsågoda, här kommer premiärrätten!
Lax med varm quinoasallad och kall sås
Ingredienser (mått efter behov och behag):
?- laxfilé(er)
?- quinoa (kan bytas ut mot bulgur eller couscous)
?- broccoli
?- sugarsnaps
?- rostade solrosfrön
?- citronolja
?- vitvinsvinäger
?- salt, peppar, cayennepeppar
Sås:
?- lättcréme fraiche
?- ajvar relish
?- chutney (gärna rabarber men mango funkar säkert också)
?- salt, peppar
Gör så här:
Tillaga quinoan (hur står på paketet). Rör ihop créme fraiche med någon matsked ajvar relish och chutney och salta och peppra (smaka av!). Stek laxen och krydda den med salt, peppar och cayennepeppar. Koka broccolin och sugarsnapsen. Blanda med den färdigkokta quinoan. Slå på en skvätt citronolja och vitvinsvinäger. Salta och peppra. Toppa med rostade solrosfrön.
Smaklig spis!