Medelhavskyckling
Medelhavskyckling med potatishalvor i ugn samt såser och röror:
Okej, här är ett av mina favoritbjudrecept när jag känner att jag har lite mer pengar på fickan.
Som du snart kommer att upptäcka har jag en liten sås- och tillbehörsorgie i slutet. Själv är jag en riktig sucker för såser. Det ska gärna finnas flera som man kan kombinera, kalla och varma i en salig blandning. Det tycker jag för övrigt gäller mat i allmänhet - varmt ska kombineras med kallt, mjukt med hårt eller krispigt, mastigt och gräddigt med fräscht. Någon form av sallad är ett måste.
Och glöm inte att maten ska smaka i hela munnen!
Medelhavskyckling:
- kycklingfiléer
- feta ost
- svarta oliver
- (soltorkade tomater om pengar finns)
- salt, peppar
- chili eller cayennepeppar
- basilika, oregano
Hacka oliverna och de soltorkade tomaterna. Rör ihop med feta osten och krydda. Salta och peppra kycklingen.. Krydda med chili eller cayenne om du vill ha den lite mer spicy. Snitta kycklingen på längden och tryck i så mycket av röran du kan. Ställ in i ugnen på 200 grader i minst 40 min.
Tillbehör:
- potatis
- grovt salt
- timjan
- olivolja
Dela potatisen på längden och lägg på en plåt. Pensla på olja. Strö över timjan och salt. Sätt in i ugnen (200 grader) strax efter kycklingen (tiden beror givetvis på storleken på potatisen, men räkna uppskattningvis med minst en halvtimme). Om du kör både kycklingen och potatisen i ugnen samtidigt, glöm inte att byta plats på dem så att båda får färg.
Basic kall sås:
- lättcréme fraiche
- salt, peppar och paprikapulver
- (ev ajvar relish)
Ljummen tomatsås:
- krossade tomater
- vitlök
- (ev lök)
- olivolja
- tomatpuré (och/eller ketchup)
- grönsaksbuljong
- chili
- socker
- kanel
- basilika, oregano och timjan ( eller det som känns bra)
Guacamole:
- avocado
- lättcréme fraiche
- (vitlök)
- pressad citron
- salt, peppar
Snabbtapenade:
- gröna och svarta oliver, urkärnade (billiga varianter funkar utmärkt)
- (vitlök)
- olivolja
- peppar
Smaklig spis!
Kommentarer
Trackback