Medelhavskyckling


Medelhavskyckling med potatishalvor i ugn samt såser och röror:

Okej, här är ett av mina favoritbjudrecept när jag känner att jag har lite mer pengar på fickan.
Som du snart kommer att upptäcka har jag en liten sås- och tillbehörsorgie i slutet. Själv är jag en riktig sucker för såser. Det ska gärna finnas flera som man kan kombinera, kalla och varma i en salig blandning. Det tycker jag för övrigt gäller mat i allmänhet - varmt ska kombineras med kallt, mjukt med hårt eller krispigt, mastigt och gräddigt med fräscht. Någon form av sallad är ett måste.
Och glöm inte att maten ska smaka i hela munnen!


Medelhavskyckling:
  • kycklingfiléer
  • feta ost
  • svarta oliver
  • (soltorkade tomater om pengar finns)
  • salt, peppar
  • chili eller cayennepeppar
  • basilika, oregano
Gör så här:
Hacka oliverna och de soltorkade tomaterna. Rör ihop med feta osten och krydda. Salta och peppra kycklingen.. Krydda med chili eller cayenne om du vill ha den lite mer spicy. Snitta kycklingen på längden och tryck i så mycket av röran du kan. Ställ in i ugnen på 200 grader i minst 40 min.


Tillbehör:
  • potatis
  • grovt salt
  • timjan
  • olivolja
Gör så här:
Dela potatisen på längden och lägg på en plåt. Pensla på olja. Strö över timjan och salt. Sätt in i ugnen (200 grader) strax efter kycklingen (tiden beror givetvis på storleken på potatisen, men räkna uppskattningvis med minst en halvtimme). Om du kör både kycklingen och potatisen i ugnen samtidigt, glöm inte att byta plats på dem så att båda får färg.


Basic kall sås:

  • lättcréme fraiche
  • salt, peppar och paprikapulver
  • (ev ajvar relish)
Gör så här: Rör ihop allt och smaka av.


Ljummen tomatsås:

  • krossade tomater
  • vitlök
  • (ev lök)
  • olivolja
  • tomatpuré (och/eller ketchup)
  • grönsaksbuljong
  • chili
  • socker
  • kanel
  • basilika, oregano och timjan ( eller det som känns bra)
Gör så här: Finhacka vitlöken (och hacka löken). Svischa runt en stund i en kastrull med upphettad olja så pass länge att löken blir mjuk och vitlöken inte blir bränd. Slå på krossade tomater, smaka av med grönsaksbuljong och tomatpuré samt resten av kryddorna. Såsen ska smaka fylligt, inte vara vattnig. Var försiktg med kanelen! Smaken kan lätt ta över.


Guacamole:

  • avocado
  • lättcréme fraiche
  • (vitlök)
  • pressad citron
  • salt, peppar
Gör så här: Gröp ur avocadon och mosa den. Rör ner creme fraichen (pressa i vitlök), smaka av med citron, salt och peppar.


Snabbtapenade:

  • gröna och svarta oliver, urkärnade (billiga varianter funkar utmärkt)
  • (vitlök)
  • olivolja
  • peppar
Gör så här: Släng ner allt i en skål och mixa med stavmixer eller ställ dig och extremfinhacka allt til förbannelse och kör med elvisp (blir inte alls lika bra, men funkar).


Smaklig spis!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback